læsø

Miniferie i Læsøs betagende natur

Photo: Kjetil Løite

Rid på islandske heste gennem uberørte landskaber, cykl gennem klitplantagen, oplev tangsafari ved stranden og tag på vandreture langs den smukke kystlinje. Smag på lækre hummere og oplev det traditionsrige saltsyderi. Tag med på en uforglemmelig rejse gennem Læsøs naturskønne vidundere!

Dag 1

Ridetur, hummere og badehotel.

Velkommen til Læsø, øen kendt for sit salt, tang og solskinstimer. 90 min med færgen fra Frederikshavn – så kan man nyde den helt specielle ø-feeling og lade eventyret begynde.

Du kan komme rundt mange steder på Læsø i bil og på cykel, men vil du gerne se øens store og uberørte naturområder, kan det gøres på hesteryg. På Læsø er der flere muligheder for at komme afsted på en islandsk hest med kompetente guider.

læsø heste

Photo:Kjetil Løite

Fædrelandet tilbyder turridning til både nybegyndere og let øvede. Vælg mellem spændende ruter, som f.eks. turen til Langerønsflod, hvor himmel og hav smelter sammen i en magisk harmoni. Hestene og naturen forenes i et uforglemmeligt øjeblik, mens I rider gennem det utroligt smukke område. En enestående oplevelse, hvor du kommer tæt på Læsøs sjæl.

Hummere

Photo:VisitDenmark

Når du er på Læsø, bør du bestemt smage jomfruhummer, en lokal delikatesse. Hummerens Hus Restaurant er det perfekte sted at nyde denne kulinariske glæde og lade smagsløgene forføres af øens friske fangst.

Natten tilbringes på det charmerende VesterVenners Badehotel Strandgaarden, en 300 år gammel perle med tre haver, bøgeskov og den skønne strand som nabo. Dette unikke sted giver dig mulighed for at fordybe dig i Læsøs skønne natur og lade tiden gå i et roligt tempo.

Dag 2

Saltsyderi, tang i alle dets former og smagen af Læsø.

Start dagen med en generøs og velsmagende morgenmad, der er inkluderet i jeres ophold på det charmerende badehotel. For de morgenfriske kan en forfriskende morgendukkert i havet, kun 100 meter fra hotellet, være den perfekte start på dagen, før I begiver jer videre til Læsøs unikke saltsyderi.

læsø strand

Photo:Kjetil Løite

Tag de gratis cykler fra hotellet og begiv jer afsted til saltsyderiet. Her vil I opleve i rekonstruerede træhytter den ældgamle håndværk med at syde og udvinde salt, der er foregået siden middelalderen. Resultatet er salt i en kvalitet, der i stigende grad efterspørges overalt i landet. Oplev processen, hør om arbejdet og find spændende saltvarianter i syderiets butik.

Læsø Saltsyderi
Photo: Kjetil Løite
Læsø Saltsyderi
Photo: Vesterbrofotograferne
tangsafari

Photo:Kjetil Løite

Efter den salte oplevelse fortsætter I til Læsø Tang, hvor tangture ved stranden og spændende madarrangementer venter jer. Her får I selv muligheden for at høste og tilberede tangen til små, lækre retter. I butikken kan I finde et væld af tangprodukter i forskellige former og smagsnuancer.

I Læsøs tangtema fortsætter turen til Gl. Østerby, hvor Tanghusruten afslører den unikke historie bag øens tangtage. Læsøs tangtage er sammen med saltsyderiet kernen i Læsøs kulturarv. Historien bag tangtagene er unik. Tangtagene opstod på grund af saltsyderiet, som ryddede øen for træer og skabte fattigdom i en lang periode. Det betød, at man byggede med andre materialer såsom at lave tage af ilanddrevet ålegræs. Det var kvinderne, som udviklede teknikken med at tænge et tag med ålegræs. Ålegræsset blev hentet på stranden, kørt hjem på hestevogn og tørret. At tænge et tag var en samfundsopgave, hvor flere beboer deltog.

Læsø Tangtage

Photo:Travelbook

Efter en cykeltur tilbage til Vesterø Havn, venter en uforglemmelig kulinarisk oplevelse på VesterØl. Anmeldt af Svend Rasmussen i Berlingske og tildelt 5 ud af 6 stjerner, vil I blive forbløffet over den enestående madoplevelse, der venter jer. Lad jer forføre af de kulinariske lækkerier og nyd smagen af Læsø.

Jeg ville ønske VesterØls dogmefri, skarpe køkken og umamimættede gourmet light-retter på lokale råvarer var min lokale bistro og ikke kun en flygtig ferieflirt, for Thomas og Kamilla har formået at skabe en afslappet og hyggelig atmosfære i det gamle fryserum med udsigt.

VesterØL Kammusling

Photo:VesterØL

Med maverne godt fyldt op af umamimættede retter, naturvin og hjemmebrygget øl skal der tjekkes ind på Hotel Nygaard, en gammel købmandsgård der er blevet forvandlet til et moderne hotel. Nyd en god nat søvn inden sidste dag.

Dag 3

Natur, dyr og historie. 

Vågn op til en herlig morgenbuffet på hotellet, hvor I kan nyde en lækker kop kaffe og fylde depoterne op til endnu en dag fyldt med uforglemmelige oplevelser. Inden I begiver jer ud, er det en god idé at forberede en lækker frokost, som I kan nyde senere på dagen. Enten kan I besøge Cafe Bakken eller SuperBrugsen, der ligger tæt på jeres hotel, og finde delikatesser til madpakken.

Dagens eventyr tager jer til Læsøs Klitplantage, et magisk område med skøn og varieret natur samt rigt dyreliv. I denne skønne oase kan I vælge mellem vandreture, cykelture eller rideture, alt efter jeres præference. På bare få kilometer kan I opleve forskellige smukke landskaber, lige fra tæt nåleskov til vidtstrakte klitheder.

skovhytten læsø

Photo:Kjetil Løite

Mens I udforsker plantagen, vil I blive betaget af Læsøs brune bi, der travlt arbejder med at lave honning. Besøg Naturstyrelsens Skovhytte, hvor spændende udstillinger om naturen venter jer. Her kan I blive klogere på den brune bi og observere dens travle liv. Hvis I bevæger jer ud mod kysten, kan I endda være heldige at spotte sæler fra strandkanten, hvor den historiske Hummerhytte ved Horneks Odde ligger.

For lidt over 100 år siden var der flere hytter på nordkysten, hvor fiskere brugte dem som base for deres fiskeri. I dag er der to hytter tilbage, hvor Læsø Museum har brugsretten til den ene, som I kan komme indenfor i. Her er her er en lille udstilling om natur, planter og dyr.

Hummerhytten på Læsø

Photo:Travelbook

læsø

Photo:Kjetil Løite

Neden for stenhuset er der opstillet to kikkerter, hvorfra man kan være heldig at se sæler og fugle.

Læsø Klitplantage er forvaltet af Naturstyrelsen, og på deres hjemmeside kan I finde en digital guide til området. Her får I information om bord og bænkesæt, hvor I kan nyde jeres frokost i naturens skød.

Efter en dag fyldt med naturoplevelser er det tid at vende tilbage til Vesterø Havn og tage færgen tilbage. 48 timer i Læsøs betagende natur vil efterlade jer med uforglemmelige minder, ro i sindet og en fornyet forbindelse til naturen.

Rigtig god tur! Husk at tilpasse jeres rejseplan efter åbningstider og jeres personlige præferencer.